Plavecké jarní soustředění Štúrovo 01.05.2024-08.05.2024

Cíl a program soustředění:

Pro naše plavání jsme využívali vyhřívaný padesátimetrový bazén, a pro regeneraci jsme měli k dispozici perličkový bazén, dětský bazén a regenerační bazénky. Každé ráno jsme zahajovali krátkým výběhem a jógovou sestavou, následovaly dva dvouhodinové tréninky pro starší účastníky a dva devadesátiminutové tréninky pro mladší. Odpoledne jsme zařazovali protahování, kompenzační cvičení a míčové hry po večeři.

Děti byly rozděleny do staršího a mladšího družstva, kterými se staraly naše trenérky Mgr. Eva Kalužíková a Bc. Eliška Svobodová. Suchou přípravu pak zajišťovaly společně.

V průběhu soustředění jsme zrealizovali také výlet do Maďarské Ostřihomi, který byl pro děti skvělým odpočinkem a zpestřením.

Celkem starší děti naplavaly 68 kilometrů (mladší 43 kilometrů), a suchá příprava trvala 12 hodin, z toho 4 hodiny protahování, 2 hodiny tréninku vytrvalosti, 2 hodiny her a míčových sportů, a 2 hodiny kompenzačního cvičení.

Tréninkové zázemí bylo naprosto fantastické, s možností využití čtyř bazénů, hřišť na beachvolejbal a plážový fotbal, a čtyř hřišť s umělým povrchem na různé míčové sporty.

Zajímavostí je, že jsme se v areálu potkali s týmem, který provozuje aquatol a uspořádali s nimi závody. Naši plavci vyhráli ve třech kategoriích.

Ubytování a Stravování:

Všichni účastníci byli ubytováni ve čtyřlůžkových pokojích s kuchyňkou a koupelnou přímo v areálu termálního koupaliště Vadaš. Stravovali jsme se čtyřikrát denně v restauraci Květinka, která se nacházela také v areálu koupaliště. Cesta na bazén byla pěší, trvala přibližně pět minut od ubytování.

Jídlo bylo dostačující, avšak rádi bychom příští rok přidali jedno večerní jídlo s vyšším obsahem bílkovin.

Ubytování bylo velmi dobré za přijatelnou cenu.

Závěr:

Soustředění naplnilo očekávání. Podařilo se zvládnout tréninkové plány. U všech plavců proběhla adaptace velmi dobrá adaptace do tréninkového režimu. Závodní týmy naplavali plánované objemy. Tréninkové tempo bylo velmi náročné, ale podařilo se udržet motivaci pro úspěšné zvládnutí celého soustředění.

Realizovali jsme informační emaily pro rodiče. V emailech jsme popisovali činnosti na soustředění a přikládali fotografie či videa. Rodiče nám dali velmi pozitivní zpětnou vazbu. Tu nejdůležitější nám však dali přímo sportovci. Byli šťastní, soustředění si užili i když bylo velmi náročné a těší se na jarní/letní sezonu a další připravované soustředění.

Soustředění jsme metodicky analyzovali a výstupy budou zpracovány do tréninkových plánů. Chceme vzdělávat všechny trenéry oddílu, přidat vzdělávací bloky pro sportovce a jejich rodiče.

Velmi si vážíme podpory TJ Jednota Šumperk za umožnění realizovat takový to projekt, který je zásadní pro sportovní rozvoj dětí. Děkujeme za velkou podporu AquaCentrum Šumperk a města Šumperka. V jarní/letní části nás čeká hodně závodů kde budeme hrdě reprezentovat město Šumperk. Moc děkujeme co podporu a budeme se těšit, že nám budete fandit.

S úctou

Eliška Svobodová – trenérka oddílu plavání